Община Павел баня

Контакти

КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услуги


ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Информация

E_mail

Култура : ПРАЗНИК НА РОЗАТА И МИНЕРАЛНАТА ВОДА
Posted by sg on 2009/2/24 11:18:27 (27374 reads )

ПРАЗНИК НА РОЗАТА И МИНЕРАЛНАТА ВОДА

Розопроизводството в община Павел баня се очертава като един от основните отрасли на общинската икономика. На територията на общината има над 10 действащи розоварни и над 6 000 дка розови насаждения. Силно развитият балнеоложки туризъм и добрите условия за развитие на културен, екологичен и селски туризъм е другата силна страна на нашия регион . Комбинацията на тези фактори по естествен път доведе до решението за провеждането на Първия Празник на розата и минералната вода - Павел баня 2005. Идеята е породена и от факта, че за пръв път Националният Празник на розата е проведен през 1966г именно в Павел баня.
Празника се организира ежегодно в рамките на 4 дни в края на втората седмица от м. юни от община Павел баня под патронажа на Кмета на общината Станимир Радевски. В него са включени изложба на местни творци, базар на художествени занаяти и продукти свързани с розата и розовото масло, фолклорен фестивал с международно участие, спортен празник с откриване на Плувно лято и избор на Цар на минералната вода и др. Всичко това е съпроводено с множество детски атракциони, люлки и базар, които придават допълнителен колорит на целия празник. Всяко населено място от общината представя своите традиции, обичаи и характерни за него ястия на импровизираните "Селски дворове".
Изборът на Царица Роза – Павел баня преминава под формата на грандиозен спектакъл с участието на известни изпълнители и танцови формации.
В рамките  на Празника се представят ритуал “Розобер” и Розоварене по традиционни и съвременни методи. Залп от Черешово топче обявява грандиозно шествие на всички участници в Празника заедно със всички Кукерски  състави от общината, които преминават по улиците на града.Всички те се събират на площада в центъра на града сред хиляди зрители и представят своите обичаи. 
.
.
.
.
.
.


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.