Община Павел баня

Контакти

КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услуги


ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Информация

E_mail

Култура : КУКЕРСКИ ПРАЗНИЦИ
Posted by sg on 2007/4/30 14:41:43 (14179 reads )

КУКЕРСКИ ПРАЗНИЦИ

.
- с.Търничене и с.Тъжа /03.03.19г./;
- гр.Павел баня, с.Турия, с.Долно Сахране, с.Горно Сахране, с.Габарево, Осетеново, с.Александрово и с.Манолово /10.03.19г./.
Кукерските игри са един пъстър, одухотворен предпролетеннароден обичай.Векове наред в края на зимата те са се очаквали и посрещали с голям интерес от млади и стари.Летоброенето не помни кога точно са се родили кукерските игри, но началото им се губи в далечното езическо минало.Може би произходът на този народен обичай е   свързан с мечтата на земеделския стопанин в древността за по-голямо плодородие и здраве,тогава когато съществуването на човека зависело изцяло от природата. Чрез кукерските ритуали човекът в миналото се е стремил по магически начин да въздейства на природата, вярвайки, че колкото по-високо скачат кукерите, толкова по-високи ще израснат земеделските култури, колкото по-далече се чува железния звън на хлопките и звънците, толкова по-далече ще бъдат прогонени злите духове и болестите.
 
Предавани от поколение на поколение, преплитайки се с новостите на всяко време, кукерските игри са достигнали и до наши дни.
 
В Павел баня този празник се провежда през Сирната седмица и местнотонаселение го нарича “Карнавалът”, а кукерите се наричат “Старци”.Месеци преди празника в кукерските семейства цари скрито за чуждите очи оживление.Всеки “старец” си преглежда и притяга маската и дюзените  с хлопките, дървената сабя наречена “ калъчка”, разноцветните кърпички, които се навързват по ръцете и маската.
По време на “ Карнавалът” към групата на старците се включват и допълнителни персонажи като “булка”, “младоженец”, ”девер” , “циганин” , който носи кросно , “циганка”, която носи дете от парцали - според народното поверие то притежава магическа сила за здраве и плодородие. Към групата има камила, камилар, доктор и поп.
Кукерският състав при читалище “ НАПРЕД” гр. Павел баня е съставен от над сто участника – деца и възрастни. Носител е на много златни медали и отличия от републикански и международни фестивали и фолклорни прояви.В общината има 10 действащи кукерски състава.