Община Павел баня

Контакти

КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услуги


ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Информация

E_mail

Новини : - Кметът Бесоолу и митрополитът посетиха “потопената” църква
Posted by SB on 2020/1/30 16:52:51 (846 reads )

- Кметът Бесоолу и митрополитът посетиха “потопената” църква

Кметът Бесоолу и Старозагорският митрополит посетиха “потопената” църква 
 
 
Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан посети днес павелбанското село Виден. Владиката бе придружен от кмета на община Павел баня Иса Бесоолу, епархийския съветник Георги Йорданов, протосингела на Старозагорска митрополия архимандрит Богослов, архиерейския наместник на град Казанлък свещеноиконом Петко Мотев и свещенослужители. Всички те се обединиха зад идеята да работят за възстановяването на „Потопената църква“ – „Св. Атанасий“ на яз. „Копринка“. 
На 9 май в нея ще бъде отслужен молебен, а ден по-късно, на 10 май, ще бъде осветен новопостроеният храм „Св. Атанасий“.
В края на посещението си митрополит Киприан се срещна с жителите на село Виден, за които бе осветен курбан за здраве. 
Някога в центъра на село Виден е била най-красивата църква в района – „Св. Атанасий“, построена между 1851-1854 г., известна с най-кристалния камбанен звън. Казват, че удивителната й акустика можела да се мери с тази на Миланската скала, а тайната била в един строителен трик. Майсторите зазидали в дуварите празни глинени гърнета по сложна схема, така че кухините перфектно да отразяват църковните песнопения. Църквата си имала и балкон. В празничнни дни там се разполагал хорът. В средата на миналия век в България се развихря ударно строителство на язовири и ВЕЦ-ове. В изграждането на язовир “Копринка“ се включват бригадири от цяла България. През 60-те години на миналия век каптираните от р. Тунджа водни маси заливат района и хората са изселени. Години по-късно, с дарения на местното население, светата обител е възстановена. Днес насред голото поле могат да се видят само останките й и основите от стари зидове.
.