Община Павел баня

Контакти

КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услуги


ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Информация

E_mail

Архив новини : - Завърши Празника на розата и минералната вода
Posted by SB on 2009/6/17 8:01:12 (3081 reads )

- Завърши Празника на розата и минералната вода

Павлина Мартинова - Царица Роза Павел баня 2009Завърши Петият Празник на розата и минералната вода Павел баня 2009, който се проведе в дните от 10 до 14 юни. В него се включиха над 500 участници. В международния фолклорен фестивал взеха участие над 200 танцьори и музиканти от Македония, Индонезия и България. Около 100 деца от детски градини и училища представиха ритуали и съхранени традиции на детския фолклорен празник.
Непосредствено преди празника се проведе за пети пореден път общинския фестивал „Културата на моя етнос” с участието на състави за етно фолклор от общината, а на следващия ден жители и гости на града присъстваха на великолепен концерт на Вокално инструментална група „Магия” от гр. Дулово с ръководител Донка Гърчева, която е родена и израснала в гр. Павел баня.  В първия ден на празника бе открита изложба Приложни изкуства на експонати, изработени от секция „Изобразително изкуство” към Школата по изкуства за деца гр. Павел баня. Изключително голям интерес предизвика Представянето на книгата „Нощни влакове” на Йорданка Трополова, издадена със съдействието на община Павел баня.
Едно от най-важните събития беше изборът на Царица Роза Павел баня 2009, На 12 юни на грандиозен спектакъл на лятната сцена в центъра на гр. Павел баня с участието на Драгомир Драганов, Стефан Диомов и неговата група „Петте сезона” и 7 прекрасни млади дами от община Павел баня по най-демократичен начин публиката избра петата си Царица Роза - Павел баня 2009.
                Царицата се казва Павлина Мартинова на 18 години от гр. Павел баня, абитуриентка от Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий гр. Казанлък със специалност география и испански език. Новата царица харесва всички празници, вярва в себе си и би искала светът да узнае, че България е много красива страна с невероятна природа и много културни забележителности. Тя е танцьорка в Общинския фолклорен ансамбъл „Детелини”, който предишния ден отбеляза своя 20 годишен юбилей с голям концерт.
На Плажния комплекс в гр. Павел баня участничките в избора на Царица Роза избраха за Цар на минералната вода Христо Тодоров – абитуриент от СОУ „Христо Ботев”.
                Празникът беше пъстър и богат, събрал магията на богатствата на общината – българската маслодайна роза, силата на минералната вода, възродените традиции и фолклора.
                Финала на празника е пъстро карнавално шествие с участието на рокерите от местния мотоклуб „Змейовете” и техни приятели от страната, танцови ансамбли от международния фолклорен фестивал и всички кукерски състави от общината.
                Тази година Празникът на розата и минералната вода предизвика и голям международен интерес -  гости на празника бяха посланиците на 8 арабски държави: Алжир, Индия,  Индонезия, Корейската народно демократична република, Кралство Мароко, Сирия, Судан и Китай. Гостите следиха с голям интерес карнавалното шествие, като особен интерес предизвикаха кукерските състави. Кукерите по традиция „обръснаха” за здраве високите гости.
Не бяха забравени и децата, които след обяд се забавляваха на празничен спектакъл с клоуни, фокуси и много забавни игри.