Община Павел баня

Контакти

КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услуги


ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Информация

E_mail

Архив новини : - 70 самодейци от Тъжа почетоха Трифон Зарезан
Posted by SB on 2009/2/18 9:36:37 (2655 reads )

- 70 самодейци от Тъжа почетоха Трифон Зарезан

Св. Трифон е мъченик, светец-лечител, който през 248 г. след  Христа, при царуването на император Деций Траян е бил посечен с меч. Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произхожда от област, която се смята за една отпрародините на лозата и виното.
Във връзка с товавероятно в българския празничния календар се е утвърдила традицията  светеца да бъде почитан като покровител на лозарите. Да спазят традицията по ритуалното зарязване на лозите в събота се събраха около 70 самодейци при НЧ „Борис Беров” с.Тъжа.
Гости на инициативата бяха: г-н Стефан Чернев – кмет на селото, г-н Тодор Ганев – председател на пенсионерския клуб; г-жа Лили Генева – директор на детската градина и г-н Нанчо Качаков – директор на основното училище.
С благодарност за присъствието им, при създалата се само за два дни организация,  към гостите и събралите се самодейци се обърна избрания на 07.02.2009 г. нов председател на Читалището – Мария Чолпанова, след което покани облечените в народни носии Христо Йончев (символизиращ св.Трифон) и Донка Груева (неговата стопанка). След изпълнението на ритуала да отреже от три корена по три пръчки и ги прелее с благословия за плодородна година и пълни бъчви самодееца почерпи присъстващите от бакърчето вино. Неотлъчно до него „стопанката” отчупи за всеки по парче от питата с мед с думите „здравето да ви съпътства през цялата година, да се роят пчелите, да напълнят питите с мед и много години да бъдем все така заедно в този ден”.
За да почетат и утвърдилия се вече „ден на любовта” и да поднесат дължимото на групата от около 50 младежи с кошница украсена с лозови пръчки, бръшлян и здравец Председателя и Секретаря на Читалището г-жа Николина Михалева поднесоха на всички шоколад и разноцветни „Валентинки”.
Под ръководството на директора на училището музикален поздрав бе поднесен от група момичета. Този приятен сюрприз бе посрещнат с шумни овации и благодарности от присъстващите.
До късно след полунощ под различни ритми на дансинга се веселиха самодейци на възраст от 10 до 75 години.
Следват нови изяви на групата – на 22.02. – местни заговезни на площада пред Кметство с.Тъжа, на 28.02. – гостуване на фестивала на кукерските и маскарадни игри „Кукерландия” в гр.Ямбол и на 22 март – участие в Общинския карнавал на кукерските игри Турия 2009. .......... Успехи !!!