Община Павел баня

Контакти

КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услуги


ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Информация

E_mail

Архив предстоящи.. : - Кукерски игри с участието на гости от Хърватия
Posted by SB on 2015/2/18 9:30:01 (1320 reads )

- Кукерски игри с участието на гости от Хърватия

Кукерските игри са един пъстър, одухотворен предпролетеннароден обичай.Векове наред в края на зимата те са се очаквали и Летоброенето не помни кога точно са се родили кукерските игри, но началото им се губи в далечното езическо минало.Може би произходът на този народен обичай е свързан с мечтата на земеделския стопанин в древността за по-голямо плодородие и здраве,тогава когато съществуването на човека зависело изцяло от природата. Чрез кукерските ритуали човекът в миналото се е стремил по магически начин да въздейства на природата, вярвайки, че колкото по-високо скачат кукерите, толкова по-високи ще израснат земеделските култури, колкото по-далече се чува железния звън на хлопките и звънците, толкова по-далече ще бъдат прогонени злите духове и болестите.
Предавани от поколение на поколение, преплитайки се с новостите на всяко време, кукерските игри са достигнали и до наши дни.
В Павел баня този празник се провежда през Сирната седмица и местнотонаселение го нарича “Карнавалът”, а кукерите се наричат “Старци”.Месеци преди празника в кукерските семейства цари скрито за чуждите очи оживление.Всеки “старец” си преглежда и притяга маската и дюзените с хлопките, дървената сабя наречена “ калъчка”, разноцветните кърпички, които се навързват по ръцете и маската.
По време на “ Карнавалът” към групата на старците се включват и допълнителни персонажи като “булка”, “младоженец”, ”девер” , “циганин” , който носи кросно , “циганка”, която носи дете от парцали - според народното поверие то притежава магическа сила за здраве и плодородие. Към групата има камила, камилар, доктор и поп.
Кукерският състав при читалище “ НАПРЕД” гр. Павел баня е съставен от над сто участника – деца и възрастни. Носител е на много златни медали и отличия от републикански и международни фестивали и фолклорни прояви.
       През тази година гости на Павел баня ще бъдат Маскарадната група "Гробнички Дондолаши" от Република Хърватска. Те ще се включат в шествието по улиците на града около обяд. Очаква се всички участници в карнавала да бъдат на централния площад около 15 - 16 часа.