Община Павел баня

Контакти

КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услуги


ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Информация

E_mail

Архив новини : - 135 години от обесването на Левски
Posted by SB on 2008/2/21 7:22:06 (3236 reads )

- 135 години от обесването на Левски

На 19 февруари се навършват 135 години от обесването на Васил Левски. На тази дата е изпълнена смъртната присъда, тогава в покрайнините на София.
Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли (6 юли стар стил) 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Има двама братя - Христо и Петър - и две сестри - Ана и Марийка. Васил Левски е известен още с прозвищата си "Дякон", "Апостол" - счита се за идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК).
През 1862 г. заминава за Сърбия и взема участие в Първата българска легия на Раковски в Белград. Там заради ловкост и храброст получава прозвището Левски.
През 1867 г. става знаменосец в четата на Панайот Хитов. В Белград участва във Втората българска легия на Раковски (1867 - 1868).
На 26 декември 1872 г. е заловен от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч). Съдът го осъжда на смърт чрез обесване.
И ние днес, на 19 февруари, сме тук в Джанановата къща, в Габарево, община Павел баня, където през 1869г. Васил Левски основава таен революционен комитет, който работи активно за организиране на Априлското въстание.Възпоменателното честване започна с поднасяне на венец пред паметната плоча на Васил Левски от Кмета на Община Павел баня Станимир Радевски. Честването продължи с рецитал от група по художествено слово и вокална група за патриотични песни към НЧ “Обнова” с.Габарево с ръководител Донка Илинска.